24/11: Ochtendstond en vroege vogels die uitzwermen

24 november 2018 - Kathmandu, Nepal

(version FR ci-dessous / English version see below)


De opleidingsweek ligt ondertussen al enkele dagen achter ons en het ontdekken van Nepal en de rust na de inspanning doen het team deugd.
Maar ondertussen komt het einde van de reis ook stilaan in zicht en vandaag zwermt het team uit in 3 stukken: Francis en Christophe trekken met gids Anil uit Serachaur, op 2-daagse trektocht naar Poon Hill.  Johan blijft uitrusten in Pokhara. En Bert en C° vliegen vanmorgen naar KTM om er de komende paar dagen de stad te verkennen, iets wat tijdens de opleidingsweek niet mogelijk was. Deze namiddag staan Pashupatinatch (de crematieplaats langs de Heilige rivier) en Bodnath (de grootste stupa ter wereld) op de planning.

Voor Francis en Christophe is het vroeg opstaan:  5u ’s ochtends pikt Anil hen op voor hun tocht naar Poon Hill.
Christophe verwoordt het als volgt:  “Nepal, dag ‘kbenheteerlijkgezegdbeetjekwijt’.  🙉
Gisterenavond afscheid genomen van de grootste meute van de F4N bende. Vanaf nu is het enkel nog Francis en af en toe Johan die me vergezellen. Vanmorgen in alle vroegte vertrokken met gids Anil. Anil is iemand aan wie we les hebben gegeven en afkomstig is uit het dorp Serachaur dat we bezochten. Hij is student chemie, maar om wat centjes bij te verdienen begeleidt hij mensen die Poon Hill willen bezoeken.  Poon Hill is de dichtbij gelegen en snelst mogelijke manier om vanuit Pokhara de Annapurna keten van dichtbij te zien. We moesten eerst 3 uur met een jeep van bedenkelijke Chinese makelij een stukje dichter worden gebracht langs nog bedenkelijker Nepali roads ‘full of giant pitts and bults’ 🙈. 
Avontuurlijk dat wel, maar mocht mijn zaadproduktie vervangen zijn door melk, zat ik nu met twee boterkloten, en had ik geweten dat ik een gratis chiropractor sessie ging krijgen had ik me eerder deze week niet laten bestijgen van een Nepalese voor een massage ZONDER happy ending, alhoewel 🧐. 
Rond 8 u werden we gedropt met een lichte hersenschudding in een bergdorpje vanwaar we verder te voet moesten, voor een klimtochtje richting Ghorepani op 2800m hoogte, een voettochtje van een uur of vier doorheen een prachtig landschap 🤩 met watervalletjes, bomen, apen, honden, stenen, trappen, trappen en nog eens trappen. Vreemd genoeg slaagden we erin om onze gids eraf te lopen.  En om zich wat fitter te laten voelen lasten we elke uur een “rum o clock” in waarna op slag het tempo de hoogte inging ;-) 
Aangekomen in Ghorepani kregen we een kamertje toegewezen in een “lodge”. Netjes, 2 bedden per kamer, kamers die afgescheiden waren door een immens dikke isolerende multiplexplaat van 8 mm die toelieten om mee te genieten van enkele Koreaanse moppen die verteld werden in de kamers naast ons. ‘s Avonds genoten we van een supermooie zonsondergang waarna we, na de laatste “rum o clock”, vroeg in de slaapzak sprongen.”

Bert en C° worden dan weer om 7u op de lokale luchthaven van Pokhara verwacht voor take-off om 7u50. Dat wordt, door nevel en mist al gauw een dik uur later maar de Bodnath Stupa en Pashupatinath gaan niet lopen. Ondertussen staat in KTM de chauffeur van het hotel wel te wachten met z’n busje en Johan, die na afscheid te hebben genomen, terug onder de wol was gekropen, meermaals uit zijn slaap wordt gebeld met de vraag wat die 11 brandweermensen dan wel bleven ;-)
Chrisje ervaart het als volgt:   “Na een korte vlucht van Pokhara naar Kathmandu vertrokken we vanmiddag met onze lokale gids Nabu naar enkele trekpleisters in de stad.  Onze eerste stop was Pashupatinath Temple waar de Hindoes worden gecremeerd. Volgens de traditie dient dit binnen de 24 uren te gebeuren aan de oevers van de Holy River. Elke dag worden er een 40-tal lichamen gecremeerd. Een gebeurtenis dat je als reiziger op vrij korte afstand kan mee volgen. Bij onze aankomst waren er vier crematies aan de gang en waren ze twee lichamen aan het prepareren voor de crematie (voeten en gezicht wassen in de rivier, kleren uitrekken,...). 
Vervolgens brachten we een bezoek aan Unesco werelderfgoed: de grootste Boudha Stupa ter wereld. Volgens de traditie dien je hier altijd in klokwijzerzin rond te lopen, want anders brengt dit ongeluk. Ambetant als je net het café uitkomt en op 200m daarvan hebt afgesproken, maar dat was tegenwijzerzin. En ook wij gingen de traditie niet met de voeten treden.”

BODNATH (“de Verlichte”) is een van de grootste stupa's in de wereld, de grootste van Nepal.  Hij staat ongeveer 7 km ten oosten van Kathmandu, niet ver van Pashupatinath (45 minuten wandelen).  Het is het centrum van de Tibetaanse gemeenschap. Tibetanen die vroeger in ballingschap leefden hebben er grootse gebouwen opgericht en hun stempel erg doorgedrukt. Maxim bestudeerde hun cultuur en taal, en kan er dus wel heel erg veel over vertellen.  Men zegt dat de 5 eeuwen oude stupa de beenderen bevat van Kashyapa Boeddha, één van de voorgaande incarnaties van Gautama Boeddha. De grootste stoepa van Nepal is gevormd als een mandala als weergave van de boeddhistische kosmos en symbool van de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. De basis van de stupa is vierkant. Daarop staat de witte, ronde klok (‘garbha’). Op de garbha prijkt een goudkleurige kubus waarop de alziende ogen van Boeddha zijn geschilderd. De vraagtekenvormige "neus" staat eigenlijk voor het Nepalese cijfer 1 ofwel de enige manier om verlichting te bereiken. Op de kubus is een trapvormige piramide-vorm met dertien treden die de stappen naar de verlichting illustreren. Het boeddhistische Bodnath is een centrum voor de Tibetaanse cultuur in Nepal. Het beste tijdstip om Bodnath te bezoeken is in de late namiddag als alle toeristen weg zijn. Tegen de avond kan je getuige zijn van “plaatselijke devotie”. Loop bij je bezoek steeds in klokwijzerzin rond de stupa. Ook gebedswielen moet je met de klok mee draaien. 
De stoepa bestaat uit vijf toegankelijke terrassen. De bouwers hebben er een mandala (figuur waarbij de cirkel het water symboliseert en het vierkant de aarde) van gemaakt die alleen door Boeddha zelf aanschouwd kon worden. Hoe groter de figuur, hoe meer symbolen er gebruikt worden. De toren boven de koepel stelt het vuur voor en de bovenste kroon in de lucht. Zo staan de vier elementen netjes boven elkaar. De halve bol en de hoogste top zijn dertien trapjes van elkaar verwijderd. Evenveel stadia moet je doorkomen om tot de perfecte kennis of Bodhi (vandaar de naam van de tempel) te komen. 

PASHUPATINATH is al sinds de oudheid een heilige plaats maar de gebouwen die je er nu ziet dateren van de zeventiende eeuw. Ze werden gebouwd door Pratap Malla. Deze radja zou een klein meisje uit zijn 3000 vrouwen tellende harem verkracht hebben en ze stierf. Hij trok zich drie maanden terug om boete te doen en hield er zich bezig met het vergroten en verrijken van de heilige plek. 
De Bagmati stroomt erdoor. Je kan het de Ganges en Varanasi van Nepal noemen. 
Pashupati is een van de vele namen van Shiva. Het complex wordt ook de schaduwvallei genoemd. 
Je kan vanop de trappen op de andere oever de rituele bad- en crematieplaatsen zien. Er wordt bijna dagelijks gecremeerd. Het lichaam wordt eerst gezuiverd in het water. Het wordt erna bedekt met drie lakens: wit, oranje en rood. Wit is het kleur van zuiverheid en rouw, rood symboliseert blijheid, god en wedding. Oranje wordt gezien als goddelijk.  Er wordt geen benzine gebruikt voor het verbranden. Enkel natuurlijke producten die met koeien gelinkt worden. Boter, suiker (van de natuur) en stro. Stro brandt heel snel en geeft heel veel hitte af zodat de botten verbranden. Een ceremonie duurt zo’n 3u.
Pashupatinath wordt ook druk bezocht door saddhu’s, “heilige mannen”. Die saddhu’s hebben het kastenstelsel en de gewoonten van het Nepalese leven afgezworen en trekken fel beschilderd en in oranje gewaden bedelend door Nepal. Ze zijn in grote getalen aanwezig aan de tempel van Pashupatinath waar ze zich insmeren met de assen van de crematies. Ze hebben drie horizontale strepen op hun voorhoofd. In een hand dragen ze een drietand van Shiva, in een ander een bedelnap. Sommige sadhu’s verkleden zich als de aap-god Hanuman. 

Johan, die als enige nog in Pokhara is gebleven, huurt een Royal Enfield (de Aziatische Harley Davidson) en tuft richting Begnas Lake, een van de 7 grote meren rond Pokhara.  Gezien het zaterdag is, de lokale zondag, is het behoorlijk druk aan het meer maar een terrasje met ‘zicht op zee’ lijden er absoluut niet onder.
Hij heeft met zijn 1m95 trouwens behoorlijk wat bekijks.  Nepalezen zijn, op een handvol uitzonderingen na, verre van zo groot en best wat Nepalezen kijken om of komen ‘onopvallend’ langslopen of naast hem staan, om te meten hoe groot hij of klein zij wel zijn ;-)

=================

Version FR (24/11): REVEIL MATINAL ET GROUPE D’OISEAUX QUI S’ENVOLENT

La semaine d’entraînement est maintenant derrière nous depuis quelques jours et la découverte du Népal ainsi que le repos qui suit l’effort rend l'équipe heureuse.

Mais entre-temps, la fin du voyage se dessine progressivement et aujourd'hui, l'équipe se scinde en 3 groupes: Francis et Christophe voyagent avec le guide Anil de Serachaur, pour une randonnée de deux jours à Poon Hill. Johan continue de se reposer à Pokhara. Et Bert et C ° se rendent à KTM ce matin pour explorer la ville les prochains jours, choses qui n’ont pas été possibles pendant la semaine de formation. Cet après-midi, Pashupatinatch (site de crémation au bord de la rivière Sainte) et Bodnath (le plus grand stupa du monde) sont au programme.

Pour Francis et Christophe le réveil est assez matinal. A 5h du matin, Anil vient les chercher pour leur voyage à Poon Hill.
Hier soir, nous avons fait nos adieux à la plus grande meute du gang F4N. A partir de maintenant, ce ne sont plus que Francis et parfois Johan qui m'accompagnent. Ce matin, nous sommes partis tôt avec le guide Anil. Anil est une personne à qui nous avons donné des cours et qui vient du village de Serachaur que nous avons visité. Il étudie la chimie, mais pour gagner de l'argent, il guide les personnes qui souhaitent visiter Poon Hill.
Poon Hill est, depuis Pokhara ;  le lieu le plus proche et l’option la plus rapide de voir la chaîne des Annapurna de près. Nous devions d’abord nous rapprocher un peu plus avec une jeep appartenant à un Chinois douteux en  faisant trois heures de route sur des routes népalaises encore plus douteuses ‘full of giant pitts and bults’ 
Aventureux, mais si ma production de sperme était remplacée par du lait, j’aurais maintenant deux couilles de beurre et si j’avais su que j’allais avoir une séance de chiropracteur gratuite, je n’aurais pas demandé plus tôt cette semaine un massage SANS « Happy end ». , bien que
Vers 8 heures du matin, nous avons été abandonnés avec une légère commotion dans un village de montagne d'où nous devions continuer à pied pour monter à Ghorepani à 2800 m d'altitude, une promenade d'environ quatre heures à travers un magnifique paysage - chutes d'eau, arbres, singes, chiens, pierres, escaliers, marches et encore des marches. Curieusement, nous avons réussi à larguer notre guide. Et pour nous sentir en forme, nous effectuons un «rhum o clock» toutes les heures et le tempo monte immédiatement ;-)
En arrivant à Ghorepani, on nous a attribué une chambre dans un "lodge". Propre, 2 lits par chambre, les chambres sont séparées par une plaque multiplexe isolante extrêmement épaisse de 8 mm qui nous a permis de profiter de plaisanteries coréennes racontées dans les chambres voisines. Dans la soirée, nous avons profité d'un magnifique coucher de soleil après lequel, après le dernier "rhum o clock", nous avons rejoint très tôt dans notre sac de couchage.
 
Bert et C ° sont à 7 heures du matin à nouveau à l'aéroport local de Pokhara, pour un décollage prévu à 7 h 50. Mais à cause du brouillard et des mauvaises conditions le vol est retardé d’une bonne heure Pas de panique : le Bodnath Stupa et  Pashupatinath ne vont pas s’enfuir. Pendant ce temps, le chauffeur de l’hôtel à KTM attend avec sa camionnette et Johan, qui après avoir dit au revoir, s’est remis sous la couette, et a été réveillé plusieurs fois dans son sommeil pour savoir où  restaient les 11 pompiers ;-)
Chrisje a vécu l’expérience de la façon suivante: "Après un petit vol en avion de Pokhara à Katmandou, nous sommes partis avec le guide local Nabu pour visiter certaines attractions de la ville cet après-midi. Notre premier arrêt était le temple Pashupatinath où les hindous sont incinérés. Selon la tradition, cela doit être fait sur les rives de la rivière Sainte dans les 24 heures. Chaque jour, environ 40 corps sont incinérés. Un événement que vous pouvez suivre en tant que voyageur à une assez courte distance. À notre arrivée, il y avait quatre crémations en cours et ils préparaient deux corps pour la crémation (laver les pieds et le visage dans la rivière, enlever les vêtements, ...).
Ensuite, nous avons ensuite visité un des lieux du patrimoine mondial de l'Unesco: le plus grand Boudha Stupa du monde. Selon la tradition, il faut toujours marcher dans le sens des aiguilles d'une montre, sinon cela vous portera malheur. Embêtant si vous sortez juste d’un café et que vous vous êtes mis d'accord 200 m avant mais c'était dans le sens contraire des aiguilles d'une montre. Et nous aussi nous n’avons pas été à l’encontre de tradition.
 
BODNATH ("l’Illuminé") est l’un des plus grands stupas du monde, le plus grand du Népal. Il se trouve à environ 7 km à l'est de Katmandou, non loin de Pashupatinath (45 minutes à pied). C'est le centre de la communauté tibétaine. Les Tibétains qui vivaient en exil ont érigé de grands bâtiments et ont mis leur cachet. Maxim a étudié leur culture et leur langue et peut en dire beaucoup. Il est dit que le stupa vieux de 5 siècles contient les os du Bouddha Kashyapa, une des incarnations précédentes du Bouddha Gautama. Le plus grand stupa du Népal a la forme d’une mandala représentant le cosmos bouddhiste et le symbole des cinq éléments: la terre, l’eau, le feu, l’air et l’éther. La base du stupa est carrée. Sur elle se trouve l'horloge ronde blanche («garbha»). Sur la garbha, il y a un cube de couleur dorée sur lequel sont peints les yeux de Bouddha qui voit tout. Le point d'interrogation "Nez" représente en fait le chiffre népalais 1 ou le seul moyen d'atteindre l'illumination. Sur le cube se trouve une forme de pyramide en gradins avec treize étapes qui illustrent les étapes de l'éclairage. La bouddhiste Bodnath est un centre de la culture tibétaine au Népal. Le meilleur moment pour visiter Bodnath est en fin d’après-midi, lorsque tous les touristes sont partis. En soirée, vous pourrez assister à "la dévotion locale". Pendant votre visite, faites toujours le tour du stupa dans le sens des aiguilles d’une montre. Vous devez également tourner les moulins à prières dans le sens des aiguilles d'une montre.
Le stupa se compose de cinq terrasses accessibles. Les constructeurs en ont fait une mandala (figure dans laquelle le cercle symbolise l’eau et le carré la terre) que seul Bouddha lui-même pouvait voir. Plus la figure est grande, plus le nombre de symboles utilisés est élevé. La tour au-dessus du dôme représente le feu et la cime supérieure l'air. Ainsi, les quatre éléments sont parfaitement superposés. L'hémisphère et le sommet le plus haut sont séparés de treize marches. Vous devez passer par autant d'étapes pour parvenir à la connaissance parfaite ou Bodhi (d'où le nom du temple).
 
PASHUPATINATH est un lieu saint depuis l'Antiquité, mais les bâtiments que vous voyez maintenant datent du XVIIe siècle. Ils ont été construits par Pratap Malla. Ce radja aurait violé une petite fille de son harem de 3000 femmes et elle est morte. Il se retira trois mois pour faire pénitence et entreprit d'élargir et d'enrichir le lieu saint.
Le Bagmati le traverse. Vous pouvez l'appeler le Gange et Varanasi du Népal.
Pashupati est l'un des nombreux noms de Shiva. Le complexe s'appelle également la vallée d'ombre.
Vous pouvez voir les bains rituels et les sites de crémation depuis les escaliers de l’autre rive. Il y a des incinérations presque quotidiennement. Le corps est d'abord purifié dans l'eau. Il est ensuite recouvert de trois ouches: blanc, orange et rouge. Le blanc est la couleur de la pureté et du deuil, le rouge symbolise la joie, Dieu et le mariage. L’Orange est vu comme divin. Aucune essence n'est utilisée pour l'incinération. Seuls les produits naturels liés aux vaches. Beurre, sucre (de la nature) et paille. La paille brûle très vite et dégage beaucoup de chaleur pour que les os puissent brûler. Une cérémonie dure environ 3 heures.
Pashupatinath est également visitée par les Saddhus, les "hommes saints". Ces saddhus ont renoncé au système de castes et aux coutumes de la vie népalaise et dessinent des couleurs vives et mendient en robes orange à travers le Népal. Ils sont présents en grand nombre au temple de Pashupatinath où ils se frottent avec les cendres des crémations. Ils ont trois bandes horizontales sur leurs fronts. Dans une main, ils portent un trident de Shiva, dans une autre un bol à mendicité. Certains sadhu s'habillent comme le dieu-singe Hanuman.
 
Johan, le seul resté à Pokhara, loue un Royal Enfield (l'Harley Davidson asiatique) et roule vers le lac Begnas, l'un des sept grands lacs autour de Pokhara. Comme c'est samedi, le dimanche local, il y a beaucoup de monde sur le lac, mais une terrasse avec « vue sur la mer » est un minimum.
Vu son mètre 95, il attire les tous les  regards. À quelques exceptions près, les Népalais sont loin d’avoir sa taille et ils viennent «discrètement» passer ou de se tenir à côté de lui, pour mesurer à quel point ils sont petits ou grands ;-)

=================

ENGLISH Version (24/11):  Early birds spreading their wings

The training is now several days past us and after all of their hard work, the team is now enjoying some rest whilst exploring Nepal. The end of our trip is drawing nearer and today the team splits up into three groups: Francis and Christophe will join Anil, a local guide from Serachour, on a two-day trek to Poon Hill. Johan will enjoy some more R&R in Pokhara. And Bert and the rest of the team are flying back to KTM this morning in order to go sight-seeing in the city a little over the next few days, since the training left us with no time to do so while we were there earlier. This afternoon they are planning to go see Pashupatinath (the cremation ground alongside the Holy River) and Bodnath (the biggest stupa in the world).

Francis' and Christophe's day takes an early start: It's no later than 5 AM when Anil picks them up for their trek to Poon Hill. In Christophe's words:

"Nepal, day number I-kind-of-lost-count-a-little. 🙉 Last night I said goodbye to most of the F4N gang. From now on it will only be Francis, and occasionally Johan, who accompany me. Early this morning we left with our guide Anil. He was one of our trainees last week and comes from the village of Serachour which we visited. He's studying chemistry, but to supplement his income a little he offers to guide people who wish to visit Poon Hill. When you're in Pokhara, going up to Poon Hill is the quickest way to get an up close view of the Annapurna mountain range. The first leg of the trip consisted of riding in a jeep of dubious Chinese making on the even more questionable Nepali roads filled with giant bumps and potholes. Adventurous, it has to be said, but if I had known I was getting a free chiropractor session I might have skipped the massage I had earlier this week, maybe 🧐. Around 8AM we were dropped off, slightly concussed, at a mountain village from where on out the journey would have to be by foot. The climb takes us to Ghorepani at about 2800m above sea level, a three to four hour trek through gorgeous landscape 🤩 featuring waterfalls, trees, monkeys, dogs, rocks, stairs, stairs, and more stairs. Oddly enough we managed to outpace our guide. So for a little boost we decided to have a "rum-o-clock" every hour, after which the tempo went up instantaneously. ;-) Upon our arrival in Ghorepani we were assigned a small room in a "lodge". Neat, two beds per room; each room divided from the others with very thick and insulating plywood sheets, allowing us to enjoy a few Korean jokes being told in the rooms next to ours. We enjoyed an incredibly beautiful sunset at night and, after the last "rum-o-clock", hopped into our sleeping bags early."

Bert and co, on their part, are expected to be at Pokhara airport at 7AM to catch their 7:50AM flight. Mist and fog delay their flight for an hour, but the Bodnath Stupa and Pashupatinath aren't going anywhere. Meanwhile, the driver assigned to pick them up in KTM and take them to the hotel is waiting for them. Johan, who got back into bed after saying goodbye to everyone, is repeatedly awoken by phone calls asking what was taking those eleven firemen so long. ;-) Chrisje tells us of her experience:

"After a short flight from Pokhara to Kathmandu, our local guide Nabu took us to see some of the tourist hotspots this afternoon. First up was the Pashupatinath Temple, the Hindu cremation ground. According to the Hindu tradition, cremation needs to occur within 24 hours on the banks of the Holy River. Every day, about forty bodies are cremated here. An event which you can witness quite plainly from a short distance, even as a traveller. Upon our arrival there were four cremations in process and two bodies were being prepared (washing the feet and head in the river, taking off clothing, etc.). Subsequently, we visited the UNESCO world heritage site of Bodnath, the largest Buddhist Stupa in the world. According to tradition it is bad luck to circumambulate it anti-clockwise. I imagine it's rather annoying when you've just left the pub and are meeting someone 200m down the road in anti-clockwise direction. But we, too, respected the tradition."

BODNATH ("the Enlightened One") is one of the world's largest stupas and the biggest in Nepal. It is located about 7km east of Kathmandu and a mere 45 minute walk from Pashupatinath Temple. It marks the centre of the Tibetan community. The Tibetans who were living in exile have raised grand buildings here and have left their mark in the area. Maxim studied their language and culture and can tell us a lot about it. The legend goes that the 500 year old stupa contains bone relics of Kashyapa Buddha, one of the preceding incarnations of Gautama Buddha (who is usually the one referred to when using the term "Buddha"). Nepal's biggest stupa is formed like a mandala, a depiction of the Buddhist view of the cosmos and a symbol of the five natural elements: earth, fire, air, water and ether. The base of the stupa is square. On top of it is the round, white clock ("garbha"). On top of the garbha is set a gold-coloured cube whereupon the all-seeing eyes of Buddha have been painted. It's "nose" in the form of a question mark represents the Nepali number 1, symbolizing the only way of reaching enlightenment. Further on top of this cube, there is a pyramid formed of thirteen stairs, illustrating the thirteen steps to enlightenment. 
The Buddhist Bodnath is the centre for Tibetan culture in Nepal. The best time for visiting would be the late afternoon, when most of the tourists have left. Come evening you might see some of the "local devotion". When visiting, always circumambulate the stupa in a clockwise manner. Prayer wheels, too, should be spun along a clockwise direction. The stupa is made out of five accessible terraces. The builders made it into a mandala (a figure in which the circle represents water and the square represents the earth) which could only be beheld by the Buddha himself. The greater the figure, the more symbolism used. The tower on top of the dome represents the element of fire and its crown the element of air. This way, all four elements are stacked neatly on top of one another. The dome and the highest point of the building are separated by thirteen steps, representing the phases one must pass through to come to perfect knowledge, awakening, or Bodhi ("bodhi" shares the same Sanskrit root "budh" as "bodnath", hence the name of the temple).

PASHUPATINATH has been a sacred site since ancient times, but the current building dates from the 17th century AD. They were built by Pratap Malla. According to legend, this raja (local king) molested a young girl from his harem of 3000 wives, causing her death. As penance, he went into retreat for three months and occupied himself with enlarging and enriching the sacred site. The Bagmati, which is to Nepal what the Ganges is to India, flows through the site. 
Pashupati is one of Shiva's many names. The complex is also referred to as the valley of shadows. From atop the stairs on the other shore, one can see the ritual bathing ghats and cremation grounds. Cremations take place daily. First, the body is cleansed in the water. It is then covered with three sheet: one white, one orange and one red. White is a symbol for purity and mourning, red represents happiness, God and marriage; and orange is considered a divine colour. For the cremation, no petrol is used, only natural products linked with cows. Butter, sugar (natural) and straw, which burns very rapidly and with a lot of heat, so the bones are burnt too. A cremation ceremony typically lasts about three hours. 
Pashupatinath is also frequented by saddhu's, "holy men". These saddhu's have left the Nepali caste system and worldly life behind and, dressed in orange robes and with bodies heavily painted, roam begging through Nepal. At the Pashupatinath temple one can find them in great numbers, smearing themselves with the ashes of the cremated. They are marked with three horizontal stripes on their foreheads. In one hand they carry a trident, one of Shiva's props, in the other a begging bowl. Some saddhus dress themselves to resemble the monkey-god Hanuman.

Johan, the only one of the team to stay in Pokhara, rents a Royal Enfield (the Asian Harley Davidson) and rides to Begnas Lake, one of seven great lakes in the Pokhara area. With it being Saturday (the local Sunday), it is rather crowded down by the lake, but a nice terrace with "ocean view" is not spoiled by it. With his 1m95, he attracts quite a bit of attention. Nepalis are generally, a few exceptions withheld, quite a bit shorter and many Nepalis take a second look, walk by "inconspicuously" or come and stand next to him to see how they measure up. ;-)