19/11: En route de KTM vers Pokhara pour quelques jours de repos

19 november 2018 - Kathmandu, Nepal

(version FR ci-dessous / ENG version see below)

Vandaag is opnieuw vroeg dag.

We nemen afscheid van Pieter M. die vanavond terugreist naar België maar eerst nog een bezoekje brengt aan de oude stad Bhaktapur, een werelderfgoed.
Hieronder zijn relaas: 

“Dag allemaal,

Besloten om jullie een relaas van vandaag te sturen. Misschien dat iemand het maar moet voorlezen. Als dat lukt… Of ik stel voor dat je met de hele groep samen gelezen wordt. 

Eerst en vooral, jullie gaan een GIIIIIIGAAAANTISCH avontuur tegemoet. Ik heb al een (beetje) mogen reizen. Paar keer zot verklaard. Maar vandaag ben ik los uit mijn schoenen gevlogen van verbazing. Bhaktapur (met rondleiding van lokale gids dankzij Vejay) was ongelofelijk. Ik stond effe perplex toen we met de jeep op het centrale plein parkeerden.  Ik kan me niet inbeelden wat jullie gaan zien, maar het gaat dik dik dik de moeite zijn. Geniet er van!!!

Verder nog een paar interessante avonturen.
Ik was te gast in de brandweerkazerne van Bhaktapur. Die hebben me op sleeptouw genomen doorheen de stad en het shoppen voor cadeautjes heel gemakkelijk gemaakt. Daarna etentje in een lokaal restaurantje, waar geen toerist te bekennen was. Behalve de vegetarische momo’s heb ik geen flauw idee wat ik eigenlijk gegeten hebt…. (eerste flikkerlicht ging af).

Daarna effe rusten in de brandweerkazerne. Das ook iets om mee te maken. De sfeer is er gemoedelijk, vriendschappelijk en toch surrealistisch. Maar… ik had goed gegeten (als je eten getrakteerd krijgt is het gigantisch onbeleefd om te weigeren…) dus ik moest naar de WC. Maar WC’s in een Nepalese brandweerkazerne… en de WC in het lokale restaurantje heb ik ook maar gemeden. Dus toch maar al mijn moed bij elkaar geschraapt, recht gestaan en tegen Vejay laten vallen dat ik naar het toilet moest. Geeft die daar een commando, schiet er ene recht voor mij door. Ik dacht hoooola wat krijgen we nu (grote twijfels…). Maar die doet een deur open en ziedaar een propere, prachtige, blinkende westere Water Closet. Jawel, een echte WC speciaal voor de gasten van Bhaktapur Fire. Eerlijk, na een record aantal dagen onstuimige darmen kon mijn geluk niet op. Ikke stralende als een klein kind op die WC gaan zitten, net niet zingend. Ik was gerust gesteld. Beetje Facebooken ondertussen… En dan…
Shit…. Merde (euh letterlijk), verdomme,… Vergeten iets na te kijken… Géééééééééén WC papier…. Zelfs geen leeg rolletje waar ge het buitenste kartonneke kunt af prutsen… Ikke als gek al mijn zakken aan het doorgaan. Als je een blad papier hebt en dat grondig een paar keer verfrommeld is dat ook zacht als drielagig welriekend WC papier. Ik vond alleen maar mijn powerbank en mijn laadkabel. Die wou ik niet opofferen. Merde! (nog een keer). Nog eens rondkijken… Er bleef maar één optie over. De douchekop. Ge hebt geen idee…
Buitekomen, nie goed wetende hoe te stappen want zo’n fris gevoel tussen u billen da zijn wij nie gewoon zene!!! Ah, handen wassen. Schrobben als een gek en ondertussen aan het denken:  to immodium or not to immodium. Ik hield de boot nog effe af. Handen goed gewassen en per slot van rekening was het nog 8 uur eer mijn vlucht zou vertrekken.

Na een siesta (in het begin schuifelend op mijn stoel me afvragend of ik geen natte bilstreep had staan in mijn broek), heeft Vejay me meegenomen naar een uitkijkpunt aan de andere kant van de vallei. Zalig. Rust, uitzicht, zonsondergang, tempelke, wapperende Nepalese vlag,… perfecte setting. 

Daarna terug in de de kazerne. Etenstijd. Krijg ik een prachtige schotel vers gesneden rauwe (GROOOOOOT flikkerlicht!!!) groenten met best wel lekkere kruiden samen met een klein schoteltje pittig gekruid vlees. Ja, opnieuw, ge moogt dat niet weigeren he. Maar mijn darm-alarm ging aan het loeien. Tijd voor de Immodium. NU. Dus ikke direct 2 immodiums achterover als opstartkuur en daarna ietwat meer op mijn gemakt gegeten wat ik moest eten om niemand tegen het hoofd te stoten. Ondertussen hebben ze nog het kampvuur aangestoken en biertjes aangevoerd. Kortom, het was een zalige avond. 

Op naar de luchthaven. Dat ging prioritair in het donker. Op 30min van Bhaktapur naar de luchthaven. Das nie slecht. Daar stond Suneeta ons op te wachten. Maar er was een probleem. Immodium heeft een neveneffect. Het zorgt misschien wel voor een opstopping à la Kathmandu in uw darmen, het versterkt de afvoer van vocht naar uw blaas. Dus wij komen aan aan de luchthaven en die biertjes hadden geen last van de Kathmandese (is da just?) opstopping in mijn darmen. Ik moest dringend naar de WC. Maar om aan een WC te geraken moet eerst door security. Ik verzeker het u, dat was de langste wachtrij voor een scanner van mijn leven. En ik sloeg helemaal in paniek toen ik zag dat iedereen nog gefouilleerd werd ook!!! Ik dacht als die Nepalese wat-dan-ook-in-een-uniform iets te heftig zijn job doet dan hou ik het helemaal niet meer. Ik wil me het gezicht van die agent me niet inbeelden om nog maar te zwijgen over de nationale schande. 

Maar oef, eens door de security riep ik van ver naar Suneeta (net niet lopende met mijn bagagekarretje) ‘Where is the toilet pleeeeeeeaaaaase????” Oh no problem, just overthese. Ja ja, no porblem Nepali style zeker. Ikke als een olympische snelwandelaar naar het WC. Ah ja, rennen op een luchthaven maakt u verdacht.  Maar eind goed, al goed. Effe later stond ik terug bij Suneeta en Vejay en heb ik een check-in à la diplomatie gekregen. Eerst een koffietje van de luchthaven. (Ik dacht al: daar ga ik straks weer…) En dan nam Suneeta mijn paspoort en ticket en hopla ‘Follow Me’. Ik heb veel rijen gezien (was hier gekkenhuis) maar ik heb ik geen enkele rij moeten aanschuiven!!! Ik moet zeggen dat was leuk. Want dan was ik rapper door de volgende controles met 10 stempels op mijn ticket en kon ik door die koffie nog eens naar het WC rennen.

Stel u niet te veel voor van de controles. Ik stap straks op het vliegtuig met een liter water… Maar of ik die fles ga opendoen… Toch wachten tot we van de piloot onze gordel mogen los doen en rechtstaan.  Ondertussen wel een rolletje WC papier gekocht en aan een alternatief van jullie plan gedacht: gewoon als een gek met dat rolleke boven mijn hoofd beginnen zwaaien met ongeveer een meter los papier zodat het goed zichtbaar is. Dan als een soldaat dit zich overgeeft door de middengang naar de WC spurten op het vliegtuig. Ik geef mezelf een kans van 1 op 100 dat ik in Dubai niet gearresteerd zou worden. Dus toch maar effe wachten met drinken.

Voila, mijn laatste update vanuit Nepal. I am calling it a day now. Ik hoop dat jullie nog effe goed hebben kunnen lachen. Dat was de bedoeling. En zo ja, vergeet niet dat te blijven doen! 

Ik wens jullie een schitterende reis!!! Tot in België.
Immodiumeke.”


Na afscheid te hebben genomen van Pieter M., vertrekt de rest van het team naar Pokhara.
En na wat ‘file’ en Nepalese vertraging bij het afrekenen van de hotelkosten is dat met een goeie 20 minuten vertraging gelukt.
Om 7u35 glijdt de schuifdeur van de Toyota Hiace dicht en duwt de chauffeur het gaspedaal in.  Pokhara here we come !

Na wat file en een stukje rijden over onverharde weg (wegenwerken), maken we om 9u00 een eerste pitstop net buiten Kathmandu.  Een koffie en een plaspauze verder slingert de Hiace zich door het Nepalese landschap.  Eerst rechts bergen, dan weer links, een rivier die ons begeleidt langsheen de hele weg, kleurrijke vrachtwagens van het Indische TATA die ieder met hun eigen unieke claxon aangeven dat ze de bocht omrijden of een collega in gaan halen, kleine Mahindra jeeps voor 4 personen waarvan we er enkele voorbijreden die geladen waren met, zet je schrap, 16 personen (in Nepal is alles mogelijk ;-)

In oktober ziet het land er fris groen uit na het regenseizoen en zien de rijstvelden er rijkelijk uit.  Van dan af aan worden die rijstvelden geoogst en verandert het land van gedaante: een zachte bruine kleur wordt de overwegende tint.

Rond 10u45 stopt de chauffeur een tweede keer: lunchtime.  Lunchtime ?  Lunchtime !
Een behoorlijk vroeg uur om al te gaan middageten maar in Nepal is dat de gewoonte: men eet hier eigenlijk maar twee keer per dag, in de late voormiddag dus en dan nog eens ’s avonds.  En dus schuiven we aan aan een buffet met rijst, noedels, gefrituurde visjes, pakoda’s en momo’s met, wees voorzichtig, very spicy saus :-)

Na al dat lekkers te hebben verorberd op een zonnig (maar ongewoon fris) terrasje, schuift ons busje zich verder over het soms gladde, soms zeer hobbelige asfalt tot we plots, voor onze een op z’n kant liggende vrachtwagen zien liggen.  De politie is al ter plaatse maar toch houden we even halt om na te vragen of er gewonden zijn.  Dat is gelukkig niet het geval.
We hebben geluk dat de vrachtwagen op slechts één rijstrook ligt en niet de beide rijrichtingen versperd.  Dat zou, op de enige verbindingsweg tussen KTM en Pokhara tot een monsterfile hebben geleid.
Maar nog gelukkiger zijn we als we bij het voorbijrijden, merken dat het om een tankwagen met LPG gaat.  Een explosieve situatie dus, maar dat zet de hulpdiensten er niet toe aan om de nieuwsgierige toeschouwers op afstand te houden, om een perimeter op te zetten en de omgeving te evacueren.  
Nepal, het is soms zo anders dan bij ons, en toch slagen ze er in om steeds weer creatief en ondernemend uit de hoek te komen om, ondanks de beperkte middelen en mogelijkheden, hun vele uitdagingen en problemen aan te pakken en op te lossen.

Rond 15u30 komen we aan in Pokhara.  De lucht zit dicht, geen bergen te zien dus maar Fire Chief Ramji KC van Pokhara had ons enkele dagen geleden gezegd dat we die zeker gaan zien in de voormiddag wanneer de lucht nog open is.  Dankzij het regenseizoen, dat loopt van pakweg juni tot september, wordt de hemel als het ware ‘gewassen’ en is de lucht helder. Eens de winter voorbij en het land in maar en april in de aanloop naar het volgende monsoen seizoen zit, neemt de vochtigheid toe en pakken de wolken ook snel samen.
Maar we hebben er vertrouwen in dat we de indrukwekkende bergtopppen van 8000 en meer meters van de Annapurna-keten in de komende dagen te zien gaan krijgen.

Met die gedachte en na een heerlijk avondmaal en een gezellige en boeiende avond, glijden de voeten en benen onder de lakens en gaat het licht uit.

Rangi sangi sopana (kleurrijke dromen) en boli betaula (tot morgen)

=====================

Version FR du 19/11 : EN ROUTE DE KATMANDOU VERS POKHARA POUR QUELQUES JOURS DE REPOS

Katmandou, Népal

Comme d’habitude, on se lève tôt aujourd’hui...

Nous prenons congé de Pieter M. qui rentre ce soir en Belgique, après avoir visité l’ancienne cité de Bhaktapur qui appartient au patrimoine mondial de l’humanité.
Voici son récit :
« Bonjour à tout le monde, j’ai décidé de vous envoyer le récit de ma journée d’aujourd’hui. Quelqu’un devrait peut-être le lire à haute voix... Si cela s’avère possible... Je propose que vous le lisiez en groupe.

Avant tout, vous allez devoir faire face à une GIGANTESQUE aventure. J’ai déjà (un petit peu) voyagé. J’ai déjà été déclaré fou quelques fois... Mais aujourd’hui, j’ai été tout bonnement stupéfait. Bhaktapur (avec visite guidée par un guide local grâce à Vejay) s’est révélée être époustouflante. J’étais un peu perplexe lorsque nous nous sommes garés avec la jeep sur la place centrale. Je ne peux m’imaginer ce que vous allez voir, mais cela en vaudra vraiment la peine. Profitez-en !!!

Il y eut également quelques autres aventures intéressantes.
J’ai été invité à la caserne des pompiers de Bhaktapur. Ceux-ci m’ont fait découvrir toute la ville et m’ont grandement facilité l’achat des petits cadeaux. Ensuite, repas dans un petit resto local où les touristes brillaient par leur absence. A part les momos aux légumes, j’ignore totalement ce que j’ai mangé...(le premier feu clignotant s’est déclenché).

Ensuite, un peu de repos à la caserne. C’est également une expérience à faire. L’ambiance est sympa, amicale et pourtant surréaliste. Mais... j’avais bien mangé (quand on vous invite, il est terriblement impoli de refuser...) et je devais donc passer aux toilettes. Mais les toilettes dans une caserne népalaise... et j’avais aussi zappé les toilettes du petit resto local. J’ai donc pris mon courage à 2 mains, je me suis levé et j’ai dit à Vejay que je devais aller à la toilette. Un ordre, un pompier qui me précède... Je me dis, « Et maintenant ? » Le doute m’étreint. Il m’ouvre une porte et là... un Water Closet à l’occidentale magnifique et propre ! Absolument... un vrai WC réservé aux invités de Bhaktapur Fire. Honnêtement, après un nombre record de jours avec intestins « perturbés », c’était le bonheur total. Je me suis assis sur ce WC rayonnant comme un gamin... j’en aurais presque chanté. J’étais rassuré. Un coup d’oeil sur Facebook... Et puis... Shit... Merde(euh littéralement), nom d’un chien... J’avais oublié de vérifier un truc... PAS de papier WC ! Même pas un rouleau vide dont on peut utiliser le carton... Je retourne toutes mes poches... Une feuille de papier bien chiffonnée est aussi douce qu’un papier WC parfumé à 3 couches. Rien...sauf ma powerbank et mon câble de chargement. Je ne voulais pas les sacrifier. Merde (encore une fois). Un dernier coup d’oeil... Il ne restait qu’une option. La douchette. Vous n’imaginez pas...

Sortir en ne sachant pas très bien comment marcher, car nous n’avons pas l’habitude de ce sentiment de fraîcheur entre les fesses ! Ah, se laver les mains. Je les récure comme un fou tout en pensant : « to Immodium or not to Immodium ». Je décide d’attendre encore. Je me suis bien lavé les mains et mon avion ne décollait que dans 8 heures.

Après une sieste (glissant au début sur ma chaise en me demandant s’il n’y avait pas de trace humide dans mon pantalon), Vejay m’a emmené à un point de vue de l’autre côté de la vallée. Magnifique. Calme, vue, coucher de soleil, petit temple, drapeau népalais claquant dans le vent... endroit parfait.

Et puis, retour à la caserne. C’est l’heure du repas. Je reçois un somptueux plat de légumes crus (GRAND feu clignotant!!!) avec d’excellentes épices accompagné d’une petit plat de viande épicée. Et ici aussi, interdiction de refuser. Mais l’alarme-tripes se met à hurler. C’est l’heure de l’Immodium. MAINTENANT. 2 Immodium en cure d’attaque... et je suis un peu plus à l’aise pour manger ce qu’il faut afin de ne vexer personne. Entre-temps, ils ont allumé le feu de camp et amener des bières. En un mot, une magnifique soirée.

En route pour l’aéroport. L’obscurité nous offrait toute la priorité. En 30 minutes, de Bhaktapur à l’aéroport. C’est pas mal. Et Suneeta était là, à nous attendre. Mais il y avait un problème. L’Immodium a un effet secondaire. Il bloque tout (comme à Katmandou) au niveau des intestins, mais il accélère l’arrivée du liquide dans la vessie. Nous arrivons donc à l’aéroport et les petites bières ont bien négocié l’embouteillage à la

Katmandou... Je devais trouver un WC en urgence. Mais pour arriver aux toilettes, il faut d’abord passer la sécurité. Je vous assure que ce fut la plus longue attente pour un scanner de ma vie. Et j’ai paniqué à fond quand j’ai vu que tout le monde était fouillé !!! Je me disais que si ce Népalais en uniforme insistait un peu trop, je serais incapable de me retenir. Je ne veux pas m’imaginer la tête de cet agent sans parler du scandale national.

Ouf, après avoir passé la sécurité, j’ai hélé Suneeta de loin (presque au point de courir avec mon trolley)... « Où sont les toilettes, stp ??? Oh, pas de problème , là-bas. Oui, oui, « pas de problème » en style népalais, sûrement. Et moi, en style marcheur olympique vers les toilettes. Courir dans un aéroport vous rend immédiatement suspect.

Mais tout est bien qui finit bien. Un peu plus tard, je retrouve Suneeta et Vejay...et on m’offre un check-in en « mode diplomatique ». D’abord un café offert par l’aéroport...(je me disais déjà, ça va recommencer...) et puis Suneeta me prend mon passeport et mon billet... et en avant « Suis-moi ». J’ai vu beaucoup de files (une vraie maison de fous), mais je n’ai jamais dû faire la file ! Je dois dire que ce fut agréable. J’ai pu passer plus rapidement les contrôles suivants avec 10 cachets sur mon billet... et ce café m’a fait découvrir les toilettes suivantes.

Pas trop d’inquiétude quant aux contrôles. Je vais monter dans l’avion avec un litre d’eau. Quant à savoir si je vais ouvrir cette bouteille... D’abord attendre la permission du pilote de détacher sa ceinture et de se lever. Entre-temps, j’ai acheté un rouleau de papier WC et réfléchi à une alternative de votre plan : agiter comme un fou ce petit rouleau au-dessus de ma tête en ayant déroulé environ un mètre de papier pour qu’il soit bien visible. Puis, comme un soldat qui se rend, sprinter dans le couloir central vers les toilettes de l’avion. Je me donne 1 chance sur 100 de ne pas être arrêté à Dubai. J’attends donc encore un peu avant de boire.

Voilà... c’était là mon dernier récit du Népal. « I am calling it a day now ». J’espère que vous en avez bien ri. C’était le but recherché. Et surtout, continuez dans cette voie !

Je vous souhaite un superbe voyage !!! On se voit en Belgique Petit Immodium. »

Après avoir pris congé de Pieter M., le reste de l’équipe se prépare à gagner Pokhara.
Après une petite « file » et un ralentissement népalais lors du paiement des frais d’hôtel, tout est prêt après gros 20 minutes de retard.
A 7h35, la porte latérale du Toyota Hiace se ferme et le chauffeur enfonce l’accélérateur.
Pokhara, nous voici !

Après quelques embouteillages et une partie de trajet sur route non stabilisée (travaux), nous faisons un premier « arrêt technique » à 9 heures, juste à l’extérieur de Katmandou. Café et pause-pipi... puis le Hiace trace sa route à travers le paysage népalais. Les montagnes, d’abord à droite, puis à gauche... une rivière qui nous accompagne tout au long du chemin, des camions aux couleurs éclatantes de la marque indienne TATA, qui à coups de klaxons signalent qu’ils entrent ou sortent du virage, ou qu’ils vont dépasser un collègue... des petites jeeps MAHINDRA prévues pour 4 personnes, mais dont certaines abritent... accrochez-vous... 16 personnes (au Népal, tout est possible).

En octobre, le pays est très vert après la mousson et les rizières sont superbes. Après la récolte du riz, le pays change complètement ; la couleur brun clair domine le paysage.

Vers 10h45, le chauffeur s’arrête pour la deuxième fois. C’est l’heure du lunch ! Du lunch ? C’est tôt pour penser au repas de midi, mais c’est l’habitude au Népal. Ici, on ne mange en fait que 2 fois par jour. En fin de matinée et encore une fois le soir. Et nous faisons donc la file devant un buffet offrant du riz, des nouilles, des petits poissons frits, des pakodas et des momos avec – soyez très prudents – une sauce « very spicy ».

Après avoir englouti toutes ces bonnes choses sur une petite terrasse ensoleillée (mais anormalement fraîche), notre petit bus poursuit son chemin sur l’asphalte parfois lisse, parfois très bosselée jusqu’à ce que nous apercevons soudain un camion couché sur le flanc. La police est déjà sur place. Nous nous arrêtons cependant pour demander s’il y a des blessés. Ce n’est heureusement pas le cas.

Le camion ne bloque heureusement qu’une des bandes de circulation. Si les 2 voies de l’unique route qui relie Katmandou à Pokhara avaient été bloquées, il y aurait eu un embouteillage monstre.
Mais nous sommes encore plus heureux lorsque nous remarquons en le dépassant qu’il s’agit d’un camion- citerne transportant du LPG. Une situation explosive...mais qui n’amène pas les services de secours à tenir à distance les spectateurs curieux, à établir un périmètre de sécurité et à évacuer les alentours.

Le Népal – les choses y sont parfois si différentes de chez nous. Pourtant, ils se montrent toujours créatifs et entreprenants – en dépit des possibilités et des moyens réduits – pour aborder et résoudre leurs nombreux défis et problèmes.

Nous arrivons vers 15h30 à Pokhara. Le brouillard est là, les montagnes sont invisibles... mais Fire Chief Ramji KC de Pokhara nous a dit il y a quelques jours que nous les verrons sûrement le matin lorsque le ciel est encore dégagé. Grâce à la saison des pluies qui s’étale en gros de juin à septembre, le ciel est en quelque sorte « lavé » et donc clair. Après l’hiver, en mars et avril qui annoncent la prochaine mousson, l’humidité augmente et les nuages s’amoncèlent rapidement.

Mais nous sommes convaincus que nous allons voir les impressionnants sommets de la chaîne des Annapurnas qui dépassent les 8.000 m dans les prochains jours.

Avec cette idée en tête et après un délicieux dîner et une soirée agréable et passionnante, nous nous glissons sous les draps et éteignons la lumière.

Rangi sangi sopana (rêves colorés) et boli betaula (à demain)
 

=====================
 

ENGLISH VERSION 19/11: From KTM to Pokhara for a few days of R&R


Today takes an early start once more.

We say goodbye to Pieter M. who is travelling back to Belgium tonight, but not before paying a visit to the ancient city of Bhaktapur, which is on the UNESCO world heritage list. Here's what he had to say:

"Hi everyone,

I decided to send you a report of my adventures today. Maybe, if possible, someone can read it out loud to the whole group.

First and foremost, you are heading for one HECK of an adventure. I've had the opportunity to travel around (a little). On a couple of occasions people told me I was crazy. But today, the sheer amazement completely blew my socks off. Bhaktapur (with a tour from a local guide thanks to Vijay) was incredible. When our jeep halted at the central square, I was completely perplexed. I don't know what sights you're going to see, but it's going to be very, very, very much worth it. Enjoy!

But that wasn't the only interesting adventure of the day. I was a guest at the Bhaktapur fire station. They took me around town and made gift-shopping a breeze. This was followed by lunch at a small local place, with no tourist in sight. Apart from the vegetarian momo's, I actually have no clue what it was that I ate there... (alarm bell number)

Soon it was back to the fire station for a bit of a break. Quite an experience in and of itself. The atmosphere there is very jovial, friendly, and yet surreal. But... I had left lunch with a full belly (when you're treated to something it's impolite to refuse, after all) and so I found myself having to go to the lavatory. I had already avoided the one at the local restaurant, and the ones at the fire station weren't very appealing either. Eventually I worked up the courage to mention to Vijay that I was needing to use the men's room. He starts shouting orders, one of the guys zooms past me all of a sudden. "Oh dear, what now", I thought, as my mind filled with doubts. The guy who rushed off then pulls open a door and lo and behold: a clean, beautiful, shiny western Water Closet. Yes indeed, a veritable WC, especially for guests of the Bhaktapur Fire Service. I'll be honest with you, after a record number of days of stormy bowels, there was no hiding my happiness. Beaming like a little child I took place on the WC, barely containing myself from singing. I feel comfortable. Check my facebook for a moment... And then...

Crap... shit (uhm, literally), ... Forgot to check... No toilet paper in sight. Not even an empty roll of which to remove the outer cardboard layer. Like a madman I start running through all my pockets. A folded piece of paper can double as a three-ply piece of toilet paper just the same, after all. Unfortunately, my pocket excavations turned up nothing but my powerbank and power cord. Those seemed too big of a sacrifice. Crap! (again) Another glance around the room... Only one option remained: the shower head. I'll leave the rest to your imagination.

As I walk out of the water closet, I find myself at a loss as to how to walk properly. I don't know about you, but I'm not exactly used to this type of freshness in between my buttocks. Washing my hands comes next. Scrubbing like a maniac, all the while contemplating whether "to imodium, or not to imodium". I decided to wait and see just a little while longer. Hands thoroughly cleaned, it was still eight hours before my flight would take off.

After a siesta (starting with some uncomfortable wiggling around on my chair, wondering whether there was a wet outline of my buttcrack in my pants), Vijay took me to a lookout at the other side of the valley. Awesome. Tranquility, panoramic view, the sun setting, a small temple, a Nepali flag waving in the breeze,... perfect setting.

Back to the fire station it was. Dinner time. A beautiful plate of freshly cut raw vegetables (MAJOR alarm bell!), with tasty spices and a small side dish of spicy meat are put before me. As I wrote before, it would be impolite to refuse. My bowel-alarm, though, went and made itself heard. Time to break out the Immodium. Like, right NOW. I went ahead and downed two of them to jump-start my treatment before finishing what I needed to finish so as not to offend anyone. Meanwhile they had a bonfire going and opened some beers. In short, it was a great night.

On to the airport. The joy of priority vehicles: In the dark from Bhaktapur to the airport in just 30 minutes, not bad. Suneeta, once again, was waiting for us. But there was an issue. You see, Immodium has a side effect. It may jam your bowel traffic like it's rush hour in Kathmandu, but it also boosts the drainage of fluids into your bladder. So as we arrive at the airport, it soon becomes apparent that those beers were not at all affected by the Kathmanduic (is that the right word?) obstruction in my bowels. I had to go to the lavatory, urgently. But to get there, I had to pass through airport security first. Murphy smiled down upon me as I was faced with the longest waiting line for a security scanner I've ever seen in my life. And when I saw that they were body-searching everyone, a sense of panic took hold. I was sure that if one of those Nepali whatever-they-are-called-in-uniforms would do his job a little too thoroughly, I wasn't going to be able to hold it back. I can't imagine the face of the officer, not to mention the national shame.

But, phew, once past security (almost running now with my luggage trolley) I yelled to Suneeta from afar "Where's the toilet pleeeeeease?". "Oh, no problem, just over there." "Sure," I thought, "no problem, Nepali style." Like an Olympic race walker I made my way to the restrooms. Running at the airport, after all, raises suspicion. Fortunately, all is well that ends well. Just a few moments later I'm back with Suneeta and Vijay and I get a diplomacy-style check-in. First a coffee, courtesy of the airport. (Which already had me thinking "Oh dear, watch me run for the restrooms again in a little while.") Then, Suneeta takes my passport and ticket, "Follow me", she says. There were a lot of waiting lines (the place seemed like a madhouse), but I didn't have to queue up in any of them! I must say that was pleasant. All the more because it allowed me to get through the next security checks more rapidly, as that coffee had me running for the men's room once more.

These security checks, by the way, are not what you'd imagine them to be. I'll be walking on to the plane later with a liter of water in my bag. Whether I'll be opening that bottle is another matter entirely. In any case, we'll need to wait until the pilot switches off the secure seatbelt sign and are allowed to move around the cabin. Just to be sure, I've acquired a roll of toilet paper, and I came up with an alternative to your plan: Just start waving the toilet roll over my head like a man possessed, with about one metre hanging loose for visibility purposes. Then, like a surrendering soldier, sprint my way through the aisle to the airplane bathroom. I'd give myself about a one in hundred chance of not being arrested in Dubai once we land there. So I'll hold off drinking anything for now.

There you go, my last update from Nepal. I'm calling it a day now. I hope I succeeded in getting you guys to laugh. And if so, please remember to keep doing so!

I wish you all a fantastic trip!
See you all back in Belgium,
Yours faithfully,
Mr. Immodium"


After saying our goodbyes to Pieter M., the rest of the team leave for Pokhara. After some Nepali delays in checking out at the hotel, we're good to go after about twenty minutes. At 7:35 AM the sliding door of the Toyota Hiace is closed and the driver steps on the throttle. Pokhara, here we come!

After the usual traffic jams and driving over a stretch of dirt road due to roadworks, we make our first stop just outside of Kathmandu at 9:00 AM. A coffee and pee-break later, the Hiace meanders throughout the Nepali landscape. First there's a mountain range to our right, then again to our left, and a river that accompanies us all along the way. The sights on the road are no less impressive: Colourful trucks of the Indian brand TATA, all signalling that they're approaching a curve or overtaking a colleague with their own unique horn-sounds, as well as small Mahindra jeeps built to seat four, yet somehow carrying, hold on to your seats, sixteen people. Everything is possible in Nepal. :-) 

In October the land has a fresh and bright green appearance after the rainy season and the rice paddies look plentiful. As the rice is harvested a soft brown becomes the dominant hue in the landscape's palette.

At 10:45 AM the driver stops for a second time: lunchtime. Lunchtime? Lunchtime! A little early by our standards, but in Nepal it's the custom. People here mostly eat only twice a day, once in the later hours of the morning and then diner at night. And so we find ourselves queueing up to a buffet serving rice, noodles, fried fish, pakoda's and momo's with - caution - very spicy sauce. :-)

After feasting on all this goodness in a sunny, yet unusually chilly, terrace, our minibus glides on over the now slippery, then bumpy asphalt until suddenly, a little ahead of us, we spot a truck lying on its side. The police is already on the scene, but we stop to ask whether we could assist with any injuries. We're glad to learn nobody was injured. Fortunately, the truck is only blocking a single lane and not both lanes. This being the only road connecting KTM to Pokhara, a complete blockage would have been a traffic nightmare.

Once we can make our way past the truck, we learn it to be a LPG carrying tanker. An explosive situation, but that doesn't seem to move the emergency services to set up a perimeter, keep away curious bystanders or evacuate the area. Nepal, it can be so different to us, and yet time and time again they manage, despite limited means and possibilities, to handle their many challenges and difficulties with boundless creativity and an enterprising spirit.

At about 3:30 PM we arrive in Pokhara. The sky is shut closed, so no mountain views for us. Fire Chief Ramji KC of Pokhara had let us known a few days earlier that the skies should be clear in the mornings. Due to the rainy season, generally from about June to September, the skies are "cleaned" and become clear. Once winter has passed and March and April are  announcing the coming of the monsoon season, humidity rises and clouds form quickly. But we remain in good spirits about being able to catch some great views of the 8000+ meter high mountain tops of the Annapurna mountain range over the following days.

With that thought in mind and after a delicious dinner and cosy evening, we all turn in for the night.

Rangi sangi sopana (have colourful dreams) and boli betaula (see you tomorrow).

2 Reacties

  1. Meeuw:
    21 november 2018
    De grappigste maar ook ergste brief ooit gelezen, O mijn god maak zoiets mee hopelijk ben je ondertussen hersteld, ik duim dat jullie de bergtoppen van 8000 meters kunnen bewonderen, nog veel moed aan het ganse team die ik bewonder voor wie ze zijn.
  2. Christelle Vanderwaeven:
    21 november 2018
    Zalig om iedere avond jullie verhalen te lezen.... wat een ervaring en wat een leerschool for everyone involved!! Top wat jullie doen!! Speciale groetjes aan mijne cozze Manu en zijn madame Chrisje. Ik bewonder jullie en uiteraard ook jullie collega's !! xxx